Apariția unui nou brand pe piața românească ne-a captat atenția și stârnit curiozitatea. Motiv pentru care am căutat mai multe detalii despre DOR de Origine Românească.
Conform site-ului www.retail-fmcg.ro brandul s-a lansat de mai puţin de 3 luni pe piaţa din România și este listat pentru moment doar în lanţurile de magazine Kaufland, Cora, reţeaua de benzinării Petrom și în magazinele traditional trade. Brandul a fost creat – în primul rând – din dorinţa de a sprijinii producătorii români, de a crea produse româneşti de foarte bună calitate şi de a promova imaginea României în lume. Proiectul DOR de Origine Românească susţine producătorii locali care au constanţă în producţie şi în calitate şi care doresc să-şi acopere sau să-şi mărească capacitatea de producţie.
Produsele puse în prezent pe piață sunt, cel puțin prin natura lor, tipice pieței românești: salam de biscuiți, semințe de floarea soarelui și de dovleac și covrigi. Nu am reușit însă să identificăm cine este în spatele acestui brand umbrelă și nici cine sunt producătorii efectivi ai produselor comercializate. Website-ul oficial www.dor-romanesc.ro indică la pagina de contact firma S.C. Creative Business Network S.R.L. despre care nu am reușit să aflăm mai multe detalii, astfel încât autenticitatea din spatele brandului rămâne în prezent o necunoscută.
Ceea ce ne-a atras atenția a fost bineînțeles marca utilizată, pe care am găsit-o foarte inspirată. De asemenea grafica ambalajelor este una ce trimite la elementele tradiționale românești, bine închegată și frumos redată. Termenul DOR poate fi înțeles ca atare, cuvânt românesc despre care am studiat că este specific poporului român, neavând traducere în nicio altă limbă. DOR poate fi însă perceput și ca abrevierea expresiei De Origine Românească. Dubla valență a termenului creează un joc ce captează atenția publicului.
Am fost însă surprinși să constatăm cercetând baza de date OSIM că brandul lansat pe piață nu a fost înregistrat ca marcă. Firma S.C. Creative Business Network S.R.L. nu a ignorat cu totul protecția drepturilor de proprietate industrială, dovedește însă inconsistență în acțiunile sale. În urma cercetării noastre am identificat trei cereri de marcă depuse spre înregistrare de această firmă. Două au primit în prezent o decizie de înregistrare, și deși gravitează în jurul aceleiași idei nu surprind întocmai denumirea utilizată în prezent pe piață. Cele două mărci sunt verbale și constau din expresiile: „DOR ROMÂNESC” M 2013 05013 și „DOR DE ROMÂNIA” M 2013 05014. O a treia cerere de marcă M 2013 06294 este o marcă combinată și redă grafica tradițională ce însoțește expresia pusă pe piață DOR De Origine Românească dar nu în combinație cu această expresie a fost depusă spre înregistrare ci în combinație cu expresia „ROD Românesc”.
M 2013 06294 „ROD Românesc”
Denumirea pusa pe piață:
Deși dovedește întrucâtva evoluția ideii și felul în care aceasta s-a conturat în mintea promotorilor ei, este periculoasă această inconsistență între ceea ce protejezi și ceea ce folosești efectiv pe piață. S-a stabilit în practica din domeniul proprietății industriale că mărcile se folosesc astfel cum se înregistrează. Diferențele dintre elementele înregistrate și cele puse efectiv pe piață trebuie să fie nesemnificative. În caz contrar se poate considera că marca nu a avut o folosire efectivă pe piață, fapt ce poate avea ca urmare sancțiunea titularilor prin decăderea din drepturile conferite de marcă pentru neuz. Fiind vorba de mărci, acest pericol poate fi îndepărtat simplu prin depunerea unei noi cereri care să conțină însă denumirea care a fost aleasă pentru a fi efectiv pusă în utilizare pe piață.
Sub aspectul ambalajelor acestea prezintă elemente tradiţionale care diferenţiază România în lume şi anume sculptura în lemn reprezentată de poarta maramureşeană şi motivul tradițional regăsit pe iile brodate.
Deși și-a dat silința să aducă pe piață ambalaje originale firma S.C. Creative Business Network S.R.L. nu a încercat până în prezent să le protejeze. Aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, inclusiv a ambalajului respectivului produs, redat in doua sau trei dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia pot fi protejate prin intermediul desenelor sau modelelor industriale. Prin urmare atunci când intri pe piață cu produse ce prezintă forme noi sau a căror ambalaje sunt inovatoare îți poți asigura exclusivitatea prin înregistrarea unor desene sau modele industriale. În lipsa unei astfel de protecții forma produselor sau ambalajele pot fi preluate și adaptate și de către ceilalți comercianți. Bineînțeles anumite detalii ce formează aspectul produselor se găsesc sub protecția dreptului de autor, recunoscut fără nici un fel de înregistrare. Interpretările legislației în acest domeniu sunt însă multiple și pot fi evitate prin asigurarea unei protecții adiționale. În cazul de față chiar dacă titularul a pus pe piață produsul fără să protejeze grafica deosebită a ambalajelor mai are încă o șansă oferită de Legea 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor potrivit căreia dacă desenul sau modelul a fost făcut public de către titularul lui acesta poate să obțină exclusivitate dacă depune o cerere de înregistrare într-o perioadă de 12 luni de la publicarea desenului sau modelului. Prevederea vine în întâmpinarea solicitanților care au astfel posibilitatea să testeze piața și să constate dacă merită să investească în protecția formei specifice sau a graficii speciale create sau nu.